Expo

Archeologisch onderzoek doen is één ding; de vondsten laten zien vinden we minstens zo belangrijk. Dat doen we in onze exporuimte, waar een deel van alle vondsten die we in de loop der jaren gedaan hebben, tentoongesteld staat. Elke woensdagmiddag, van 14.00 tot 16.30 uur, zijn we open en ben je van harte welkom om te komen kijken.

Natuurlijk kun je onze expo ook thuis vanachter je beeldscherm bezoeken. Daarna wil je de vondsten vast ook in het echt zien.

Op dit moment zijn we bezig de exporuimte opnieuw in te richten: we gaan van een chronologische indeling naar een thematische. Tegelijkertijd proberen we de expo toegankelijker te maken door in de kasten een korte toelichting op het thema of voorwerp te geven. Wil je meer informatie, dan kan dat op het grote beeldscherm of op je smartphone met de QR-code op de kast.

Vondsten met een verhaal

In deze twee vitrinekasten staat een selectie van vondsten met een verhaal. Soms zijn het vondsten die, in ieder geval voor Amersfoort, heel bijzonder zijn. Soms zijn het vondsten die horen bij de geschiedenis van onze stad. En soms zijn het vondsten met gewoon een leuk of bijzonder verhaal. Lees hier verder voor de linker vitrinekast. Lees hier verder voor de rechter vitrinekast.

Het wagenwiel

Een wiel is een zeldzame vondst. Zeker een wiel uit de Middeleeuwen. Ons wiel heeft daarom niet voor niets een eigen vitrine gekregen. Het is in 1991 gevonden in een drenkplaats voor vee op de Hof. Het wiel bestond uit zes velgdelen die ieder met twee spaken in een naaf zijn gestoken. Eén van de velgdelen is niet teruggevonden en is gereconstrueerd. Er voor de diverse onderdelen wel drie soorten hout gebruikt, ieder met specifieke eigenschappen. Dit wiel dateert uit het einde van de 14de eeuw.

Aagje

Aagje heeft een eigen pagina op deze website.