Nationale Archeologiedagen (16-18 juni)

De Archeologiedagen zijn drie dagen in het jaar waarop een groot publiek kennis kan maken met alle aspecten die de Nederlandse archeologie zo leuk maken. Uiteraard doet het Archeologisch Centrum hieraan mee: onze open vrijdagmiddag staat op 16 juni in het teken van dit evenement en op zaterdag 17 juni organiseren we een bijzondere activiteit waarbij we de hulp inroepen van het publiek.

VRIJDAG 16 JUNI

Op vrijdagmiddag kan je onze expositieruimte en het restauratieatelier bezoeken. We zijn open van 14:00 tot 16:30 uur. Je bent van harte welkom op de Westsingel 46!

In onze expositieruimte kan je de vele archeologische vondsten bewonderen die we hebben opgegraven. Op een groot interactief scherm kan je de bewoningsgeschiedenis van onze stad en omgeving ontdekken. Woon je in Amersfoort? Dan hebben we misschien wel in jouw straat onderzoek gedaan. Kom ontdekken wat daar gevonden is. We hebben verder de ‘Vondst van de Maand’. En natuurlijk kan je hier Aagje recht in de ogen kijken en haar verhaal lezen!

In het restauratieatelier kan je zien hoe we nieuwe vondsten verwerken en nader onderzoeken. Tip: er ligt altijd wel een skelet op de onderzoekstafel.

Misschien heb je zelf wel vondsten gedaan en wil je deze aan de archeologen laten zien. En leuker nog: je mag zo veel vragen stellen als je wilt; onze archeologen vertellen graag over hun werk .

ZATERDAG 17 JUNI

Speur samen met archeologen naar jagers en verzamelaars in de Soester Duinen

Inschrijven kan door het sturen van een mail naar archeologie@amersfoort.nl. Graag vermelden met hoeveel mensen je wilt komen. Graag ook je telefoonnummer in de mail vermelden zodat we je kunnen bereiken indien nodig.

In de Soester Duinen zijn de afgelopen 50 jaar diverse vondsten gedaan uit de tijd van de jagers en verzamelaars (circa 15.000 – 5.000 jaar geleden). Het gaat met name om voorwerpen en verwerkingsafval van vuursteen. De Soester Duinen zijn mede daarom aangewezen tot Archeologisch Rijksmonument. De toestand van het monument is echter grillig, want het proces van verstuiven gaat door en het landschap verandert daarmee voortdurend. De archeologen van de regio Amersfoort en Soest zijn daarom benieuwd of er door deze verstuivingen nieuwe vondsten en vindplaatsen bloot zijn komen te liggen. We willen daarom een deel van de Soester Duinen gaan onderzoeken om eventuele vondsten in kaart te brengen. Daar hebben we hulp van het publiek bij nodig. Schrijf je in (er is een beperkt aantal plekken beschikbaar) en ga samen met de archeologen op zoek naar sporen van de eerste moderne mensen in onze regio!

Dit gaan we doen

De archeologen vertellen eerst iets over de vondsten die eerder al gedaan zijn en hoe deze passen binnen de geschiedenis van dit gebied. Daarna gaan we samen met jullie aan de slag. We gaan in groepjes -onder begeleiding van een archeoloog- een ‘oppervlaktekartering’ uitvoeren (inventariseren wat voor archeologische vondsten aan het oppervlak liggen) en enkele grondboringen zetten om de bodemopbouw te bepalen.

Tijdens deze twee uur hoor je van alles over de periode van de jagers en verzamelaars, leer je vuursteen te herkennen en doe je misschien wel een mooie vondst. Er is een vuursteenspecialist aanwezig die ter plekke de vondsten kan determineren. De vondsten mag je niet meenemen, maar je doet wel een mooie ervaring op en je helpt actief mee aan archeologisch onderzoek in een prachtig natuurgebied.

  • Datum en tijd: zaterdag 17 juni, 13-15 uur
  • Leeftijd: de minimum leeftijd voor deze activiteit is 10 jaar. Kinderen tot 16 jaar dienen begeleid te worden door een volwassene.

Je moet je van te voren inschrijven!

Om me te kunnen doen moet je je van te voren inschrijven. Inschrijven kan door het sturen van een mail naar archeologie@amersfoort.nl. Graag vermelden met hoeveel mensen je wilt komen. Graag ook je telefoonnummer in de mail vermelden zodat we je kunnen bereiken indien nodig.

LET OP!
Je inschrijving is definitief als je een bevestigingsmail van ons hebt ontvangen. Hierin lees je ook de details over waar we verzamelen.

Dan nog wat praktische zaken

  • Er zijn geen sanitaire voorzieningen.
  • Eten en drinken moet je zelf meenemen, net als mooi weer.
  • Wij zorgen voor een mooie archeologische ervaring.
  • In geval van slechte weersomstandigheden kan de activiteit geannuleerd worden. Dit laten we uiterlijk vrijdag 16 juni weten via het mail-adres waarmee je je hebt opgegeven.

Tot slot

Wil je meer weten over de Nationale Archeologiedagen? Bijvoorbeeld over wat er in de rest van Nederland allemaal georganiseerd wordt? Bezoek dan de website: https://www.archeologiedagen.nl/