Links


Centrum voor Archeologie

Onze zakelijke site
Heeft u bouwplannen? Dan kan het zijn dat u een archeoloog moet inschakelen voor onderzoek. Wij (het Centrum voor Archeologie) voeren dit onderzoek graag voor u uit: snel, goedkoop en vakkundig. Op deze site leest u wat wij voor u kunnen doen.

Scheplog
Lees hier over de dagelijkse avonturen van de Amersfoortse archeologen. Verhalen over opgravingen, vondsten, onderzoeken en ontdekkingen. Niet alleen groot maar ook klein nieuws.

Facebook
Je kunt ons ook op Facebook vinden. Met ook hier regelmatig verhalen over onze dagelijkse avonturen.

Stichting Archeologie Amersfoort
De Stichting Archeologie Amersfoort (STAA) ondersteunt het werk van de stadsarcheologen met financiële bijdragen, de verkoop van boeken en replica’s, maar ook als ‘bemiddelaar’ die subsidies kan vragen wanneer er een bijzonder project is. Wilt u het werk van de stadarcheologen steunen? Dan kunt u vriend van de STAA worden.

De AWN
De AWN is de ‘Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie’. De AWN heeft ook een afdeling die actief is in en rond Amersfoort: de ‘Archeologische Vereniging Vallei en Eemland’.

Amersfoort

Oudheidkundige Vereniging Flehite
De Oudheidkundige Vereniging Flehite Amersfoort (OVF) wil mensen enthousiast maken voor de geschiedenis van Amersfoort. Zij zet zich in voor het behoud van het (culturele) erfgoed in de stad. De vereniging organiseert lezingen en excursies en geeft zowel het kwartaaltijdschrift Kroniek uit, als het Jaarboek Flehite. Je vindt hier ook een pagina met nog meer links.

Archief Eemland
Dé site voor het zoeken, vinden en raadplegen van historische informatie. In het depot van Archief Eemland is ruimte voor zo’n 7 kilometer aan archief. Hier zijn papieren archieven te vinden, maar ook een beeldcollectie van ruim 54.000 foto’s, een aanzienlijke kaartencollectie, een groeiende audiovisuele collectie en een rijke historische bibliotheek.

Tijdbalk Amersfoort
De basis van deze website is een tijdbalk, ook wel tijdlijn genoemd. Deze geeft chronologisch, per eeuw (vanaf einde 8ste eeuw) en per periode/eeuw/jaar/datum, een korte omschrijving van feiten en gebeurtenissen. Je kunt de informatie ook op onderwerp bekijken. Verder is er een zoekfunctie en zijn er links naar nog meer informatie op internet.

Amersfoort op de kaart
De basis van deze website is een kaart waarop honderden locaties zijn gekoppeld aan cultuurhistorische informatie uit de stad. De website is in 2009 ontwikkeld door Archief Eemland, in het kader van het jubileumjaar Amersfoort 750 in 2009.

En verder

Canon van Eemland
In ruim 30 ‘vensters’ wordt de geschiedenis van Eemland gepresenteerd.

Topo Tijdreis
Site met meer dan 200 jaar aan topografische kaarten en luchtfoto’s.

Utrecht Altijd
Deze site brengt je de verhalen van vroeger, in de taal van nu. In tekst, beeld en geluid. Via verhalen op de website, opmerkelijke objecten uit Utrechtse collecties en via social media. Op deze site is natuurlijk ook veel informatie over Amersfoort te vinden.

Cultuurhistorische Atlas van de Provincie Utrecht
De digitale Cultuurhistorische Atlas van de Provincie Utrecht (CHAT) presenteert de ruimtelijke ontwikkeling van de provincie Utrecht van de prehistorie tot heden.

Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed
De website van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.