Ons pand

Sinds 2018 zit het Centrum voor Archeologie in een monumentaal pand aan de Westsingel, waarin ook de lokale afdeling van de AWN en de Stichting Archeologie Amersfoort haar onderdak heeft gevonden. 

De fraaie voorgevel aan de Westsingel dateert uit het begin van de 19de eeuw en is uitgevoerd in Empirestijl. Opvallend zijn de naar voren springende ingangspartij met snijwerk en de ruwe rustica-omlijsting die de suggestie van natuursteenblokken geven. 

Op deze plek stond oorspronkelijk een deel van het laat-15de-eeuwse Observantenklooster. Na de Reformatie in 1579 werd in het kloostercomplex de Schuttersdoelen gevestigd (oefenplaats voor de Schutterij). Begin 19de eeuw kwam het pand in handen van de staat, die er een artillerie- en genieschool vestigde. Hiervoor werd het ingrijpend verbouwd in bovengenoemde Empire-stijl, een stijl afkomstig uit Frankrijk ten tijde van keizer Napoleon Bonaparte.

Het pand heeft daarna veel functies gehad en bood zelfs enige tijd plaats aan een brandweerkazerne.

Feestelijke herdenking van de inname van Den Briel. Foto uit 1872. Ons pand aan de Westsingel is op dat moment in gebruik als kazerne.

Meer lezen? kijk hier voor het artikel over ons pand in de Kroniek (jaargang 20, nr. 1 – maart 2018).