Ons winkeltje

Tijdens onze open middagen verkopen we verschillende replica’s van vondsten en boeken over archeologie in Amersfoort. Zoek je een leuk cadeau? Kom dan eens kijken. Je kunt bij ons pinnen. En als het nodig is, mag je ook contant betalen.
Heb je geen tijd of gelegenheid om naar onze open middagen te komen? Stuur dan een mail naar archeologie@amersfoort.nl.

Een maand op zicht

In dit boek worden de 24 ‘Vondsten van de maand’ uit de periode 2001-2002 beschreven. Dit boek is nog steeds actueel en de leukste manier om kennis te maken met archeologie in Amersfoort! De vondsten vind je op deze website ook terug onder ‘Vondsten met een verhaal‘. Als je het boek digitaal wilt lezen, kan je hier de PDF downloaden.

€ 5,00

Gespaard verleden

Dit boek is het vervolg op ‘Een maand op zicht’ en beschrijft de Vondsten van van de maand uit de periode 2003-2004 . De vondsten vind je op deze website ook terug onder ‘Vondsten met een verhaal‘. Als je het boek digitaal wilt lezen, kan je hier de PDF downloaden.

€ 5,00

Nering en Vermaak

Dit boek is het verslag van de grote opgraving op De Hof in 1991. Al in de 13de eeuw is De Hof het centrale marktplein van Amersfoort. Bij de opgraving zijn de resten van het oude stadhuis aan de westkant van het plein bloot gelegd. Aan de oostzijde is een oude drenkplaats voor vee opgegraven, die rond 1375 is volgegooid met duizenden voorwerpen! Er zijn nog enkele exemplaren te koop. Als je het boek digitaal wilt lezen, kan je hier de PDF downloaden.

€ 10,00

De Schammer

Bij de aanleg van dit recreatie- en natuurgebied zijn in de periode 2007-2010 verschillende opgravingen uitgevoerd. Het bodemarchief omvatte resten van tijdelijke kampementen uit de Midden en/of Nieuwe Steentijd (ouder dan 30.000 voor Christus), de resten van 10 boerenerven uit de periode Late Bronstijd tot de Late IJzertijd (1100-250 voor Christus) en 3 erven uit de Late Middeleeuwen (1250-1500). De boerenerven worden uitgebreid beschreven. Als je het boek digitaal wilt lezen, kan je hier de PDF downloaden.

€ 10,00

De ivoren dolk

Het is 1359 en de stad Amersfoort bestaat 100 jaar. Er komt een grote jaarmarkt! Wouter, zoon van de smid, heeft het druk met de voorbereidingen; hij en zijn vader gaan dolken verkopen. Jonkheer Pepijn en zijn knecht Bertram bezoeken de stad. Wouter en Bertram raken bevriend en genieten van de festiviteiten. Maar dan is Wouters vader in alle staten: zijn allerduurste dolk is gestolen! Die had een fortuin moeten opbrengen. Zodra de jonkheer ervan hoort, geeft hij zijn knecht Bertram de schuld. Bertram belandt in het cachot, maar Wouter vertrouwt de zaak niet. Hij ontdekt dat de jonkheer Pepijn de schuldige is en verzint een list. Zal zijn plan werken? Kan hij Bertrams naam zuiveren?

€ 5,00

Vondsten uit de vijver

Tijdens een opgraving in1990 in de binnenstad van Amersfoort, onder het pand Vijver 26, werd een beerput gevonden uit de late 17e en de 18e eeuw. Hieruit zijn talloze voorwerpen geborgen van aardewerk, glas, leer, hout en pijpaarde, die in dit boek uitgebreid worden toegelicht. Ook botten, zaden en pitten komen aan bod, evenals het verloop van de opgraving. Het archeologisch onderzoek werd uitgevoerd en beschreven door de leden van Vallei en Eemland, een afdeling van AWN – Nederlandse Archeologievereniging.

€ 12,50

Bouwplaat boerderij

Ongeveer 2.500 jaar geleden bouwden de mensen in en rond Amersfoort al boerderijen. De stadsarcheologen hebben een model van zo’n boerderij nagebouwd, die in onze expo te zien is. Dit is de bouwplaat van zo’n boerderij, zodat je hem ook zelf kunt maken. Je kan hier het informatieblad en de handleiding downloaden die je bij de aankoop krijgt.

€ 2,00

Spaarvarken

Bij een opgraving in 1984 zijn in een afvalkuil op de hoek van de Kerkstraat met de Muurhuizen vier spaarpotten uit de 16e eeuw gevonden. Ze waren alle vier gebroken en zijn door de stadsarcheologen gelijmd en gerestaureerd. Van een van de spaarvarkens zijn gipsen mallen gemaakt, zodat we zelf replica’s kunnen maken. Dat doen we eigenlijk op dezelfde manier als vroeger! Je kan hier het informatieblad downloaden dat je bij de aankoop krijgt.

€ 15,00

Aaptegel

De originele aaptegel is gevonden bij de opgravingen aan de Breestraat. De tegel is een bouwornament en meet 20,5 bij 20,5 cm en is ruim 2 cm dik. Hij is met een cementspecie in een mal gegoten. Daarna is de voorkant gekleurd. Wij hebben met siliconen van de oude tegel een nieuwe mal gemaakt. Hierin wordt met gips het reliëf afgegoten. Je kan hier het informatieblad downloaden dat je bij de aankoop krijgt.

€ 7,50

Mariategel

In de tuin van het voormalige Observantenklooster (het gebouwencomplex waar nu het Centrum voor Archeologie gevestigd is) is een mal gevonden met de afbeelding van een zogende Maria die haar kind de borst geeft. De mal is gevonden bij de opgraving in de periode 1977-1982. Wij hebben met siliconen van de oude mal een nieuwe mal gemaakt. Hierin wordt met gips het reliëf afgegoten. Je kan hier het informatieblad downloaden dat je bij de aankoop krijgt.

€ 7,50

Wijnbeker

In 2008 is bij de opgraving op de Appelmarkt een vrijwel complete wijnbeker aangetroffen. Wijn was in de Middeleeuwen een luxe product en dit soort bekers is in Amersfoort zeldzaam. De beker is waarschijnlijk in de periode 1271 – 1350 gemaakt. De replica’s van de bierpullen zijn door een pottenbakker voor ons gemaakt. Je kan hier het informatieblad downloaden dat je bij de aankoop krijgt.

€ 5,00

Kribbetje

Het kribbetje een beeldje van ongeveer 5 cm en is gemaakt van pijpaarde, die is gemengd met roodbakkende klei. Het beeldje van het kribje met het kindje Jezus is gevonden bij de opgraving van het Mooierplein in 1998. Wij hebben van het kribbetje een mal van siliconen gemaakt. Daarmee kunnen we met gips de replica’s gieten. Omdat het origineel lichtbruin is, wordt ook het gips met pigmentpoeder gekleurd. Je kan hier het informatieblad downloaden dat je bij de aankoop krijgt.

€ 5,00

Wijnfles

In de gracht rondom huis ‘Emiclaer’ in Amersfoort-Noord werd een complete en puntgave wijnfles gevonden. De fles die u bij ons kunt kopen een exacte replica van de VOC-flessen uit de 18de eeuw. De fles is gevuld met een witte, zoete Monbazillac. Dezelfde zoete wijn die destijds ook uit deze flessen geschonken werd. De wijn is jarenlang te bewaren. Je kan hier het informatieblad downloaden dat je bij de aankoop krijgt.

€ 25,00