Vondsten met een verhaal – rechterkast

Mammoetbot
Waar nu de Noordzee ligt, lag tijdens de verschillende ijstijden Doggerland. Je kon naar Engeland lopen. Er trokken Neanderthalers rond, die o.a. op mammoeten joegen. Dit bot is het opperarmbeen (voorpoot) van een mammoet. Het is meer dan 10.000 jaar oud.
Noordzee, schenking.
Lees verder.
Tinnen pispot
Tinnen pispot uit de 17de eeuw voor gebruik gedurende de nacht. Zo voorkwam je dat je in de kou en in het donker naar buiten moest.
Muurhuizen-Stovestraat, 1991.
Lees verder.
Grape
Een grape uit de Late Middeleeuwen. Het is een kookpot en in vrijwel iedere huishouden waren ze te vinden.
De Hof, 1991.
Lees verder.
Zijden slaapmuts
Zijden slaapmuts uit de tweede helft van de 16de eeuw. Hij is gevonden in een beerput en bewaard gebleven dankzij de omstandigheden in die put.
Breestraat, 1984.
Lees verder.
Zilveren munten
10 zilveren munten uit de late 18de eeuw. Het gaat om 2 statenschellingen (6 stuiverstukken) en 8 dukaten (rijksdaalders).
Provenierssteeg, 2000.
Lees verder.
Armbandje
Een deel van een glazen armbandje uit de Late IJzertijd, met een zigzagversiering van gele glaspasta. Zo’n armband is kenmerkend voor deze tijd. Hij stamt uit de periode van 100 v.Chr. tot 50 na Chr.
Hogeweg, 2006.
Lees verder.
Mineraalwaterkruik
Puntgave mineraalwaterkruik uit de 19de eeuw. De kurk en het zegel zitten er nog op; het mineraalwater zit er nog in.
Amicitia, 2000.
Lees verder.
Lakenlood
Een lakenlood met het stadswapen van Amsterdam erop. Met een loodje gaf je goederen een kwaliteitsmerk- teken mee. In dit geval hoorde het bij laken uit Amsterdam. Het loodje dateert uit de periode 1400-1425.
Muurhuizen, 1990.
Lees verder.
Pijp
Complete pijp uit de periode 1650-1660, van een Amersfoortse pijpenmaker of -maakster.
Muurhuizen-Nieuwstraat, 1990.
Lees verder.
Albarello
Rijk versierde albarello (apothekerspot) van faïence-aardewerk uit de 17de eeuw. Apothekers gebruikten ze als voorraadpot voor kruiden e.d.
Achter de Arnhemse poortwal, 2014.
Lees verder.
Schrijfleitje
Een fragment van een schrijfleitje uit de 14de eeuw. Het is beschreven, maar wat erop staat is helaas moeilijk te lezen.
De Hof, 1991.
Lees verder.
Pelgrimshoorn
Een gebogen pelgrimshoorn uit de 14de eeuw, gemaakt van pijpaarde. De hoorn is vervaardigd op een draai-schijf en vervolgens bijgesneden om hem zijn veelkantige uiterlijk te geven.
Nieuwland, 1995.
Lees verder.
Leren zwaardschede
Leren zwaardschede uit de 14de eeuw. Het dragen van zwaarden was voornamelijk voorbehouden aan ridders en soldaten.
De Hof, 1991.
Lees verder.
Neusstang
Een neusstang uit de periode 1375-1400. Het is een pantserstuk dat aan je helm vastzat en je neus beschermde.
De Hof, 1991.
Lees verder.
Zoutvaatje
Een zoutvaatje van aardewerk, met versieringen op de rand en de voet. Het dateert uit de 16de eeuw. Het was geen alledaags voorwerp; alleen rijke mensen hadden zoiets op tafel staan.
Bloemendalsestraat, 1986.
Lees verder.
Vlecht
Deze vlecht is met recht een bijzondere vondst te noemen. Haar blijft slecht bewaard in de bodem. Toch is dat hier wel gebeurd, dankzij de vele koperen haarspelden.
Lieve Vrouweplein, 1986.
Lees verder.
Borstglas
Waar vrouwen nu een siliconen borstschelp gebruiken, gebruikten ze vroeger borstglazen om overtollige moedermelk mee op te vangen. Dit borstglas stamt uit de 18de eeuw.
Provenierssteeg, 1999.
Lees verder.
Maquette prehistorische boerderij
Replica van een boerderij uit de Late IJzertijd (250 v. Chr. tot begin van onze jaartelling). Hij is gereconstrueerd op grond van sporen van paalkuilen, greppels en scherven.
Wieken Vinkenhoef, tussen 2002 en 2010.
Lees verder.