Proost!

Een ‘platte’ bierkan.

Bij ieder festival worden ze gebruikt: plastic bierglazen. En de weggegooide bierglazen slingeren overal in het rond. Dat was vroeger niet anders. Al hadden ze toen natuurlijk geen plastic bierglazen, maar bierkannen. En die gebruikte kannen werden ook toen al gemakkelijk weggegooid.

Dat bleek bijvoorbeeld bij de opgraving op de Hof in 1991, want daar werden meer dan 500 bierkannen gevonden! Sommige kannen waren zelfs nog helemaal heel. Waarschijnlijk zijn de kannen rond 1370 bij een Middeleeuws festival weg gegooid: de jaarmarkt.

Een verzameling bierkannen.

Tijdens de jaarmarkt was het heel druk in de stad met handelaren, acrobaten, muzikanten, pelgrims, kwakzalvers, zakkenrollers en natuurlijk heel veel bezoekers. Voor de hele stad was het meerdere dagen één groot feest. En ook toen gold al: geen vertier zonder bier.

Drie bierkannen.

De bierkannen zijn gemaakt van hard aardewerk: steengoed. Deze bierkannen werden in de omgeving van Siegburg in het Duitse Rijnland gemaakt en binnen heel Europa verhandeld. Waarom Siegburg? Omdat daar de klei beschikbaar was waar steengoed van gemaakt kon worden. Tijdens zo’n jaarmarkt werden niet de mooiste bierkannen gebruikt. Integendeel: we hebben heel wat scheve, kromme of ‘platte’ bierkannen opgegraven. Zo konden de handelaren tijdens zo’n jaarmarkt toch nog de minder goed gelukte bierkannen verkopen.

Verder lezen? Download het artikel van Timo d’Hollosy in het boek ‘Gespaard verleden’.