Zelf iets gevonden?

Heb je toevallig zelf iets archeologisch gevonden of iets waarvan je denkt dat het archeologisch interessant zou kunnen zijn, neem dat contact met ons op.*

Interessant voor jou

We kunnen je waarschijnlijk wel vertellen wát je precies hebt gevonden, waar het voor werd gebruikt, van welk materiaal het is gemaakt en hoe oud het is.

Interessant voor ons

Wij zijn zelf ook zeer geïnteresseerd in wat je gevonden hebt, vooral als het binnen de gemeentegrenzen van Amersfoort is aangetroffen. Door bij te houden wat er allemaal gevonden wordt – en waar – leren we de archeologie in Amersfoort steeds beter kennen. Die kennis gebruiken we bij toekomstig onderzoek.

En wees niet bang dat je de vondst(en) bij ons af moet geven: als vinder ben je eigenaar en mag je het houden.** Misschien dat we je wel vragen of we de objecten even mogen lenen, om ze wat beter te kunnen onderzoeken en goed te documenteren.

In het tijdschrift De Kroniek van juni 2021 vind je mooie voorbeelden van particuliere vondstmeldingen. Hierin staat ook meer achtergrondinformatie. Je kunt het artikel hier downloaden.

Vondsten melden

Je kunt je vondst(en) bij ons melden door langs te komen tijdens een van de open middagen, of bel voor een afspraak. Je kunt ook een email naar ons te sturen. Graag horen we waar en wanneer je het hebt gevonden en wat je er intussen mee hebt gedaan. Mail ons dan ook meteen een foto van je vondst. Langskomen kan natuurlijk ook (bel voor een afspraak).

——————————————–

* De erfgoedwet stelt eigenlijk dat je contact met de Minister moet opnemen (par. 5.4), maar wij voeren deze taak namens de minister uit. Melden van vondsten uit de gemeenten Amersfoort, Bunschoten, Leusden, Nijkerk en Soest mag je bij ons doen.

** Wanneer de je de vondst hebt gedaan op grond van iemand anders, kan de eigenaar van die grond recht hebben op de helft. Wanneer je opzettelijk op zoek bent gegaan naar oudheden (schatgraven), gelden er weer andere regels.