Vondsten met een verhaal – linkerkast

Haardsteen
Halfronde, vrijwel complete haardsteen uit de 16de eeuw; rijkelijk versierd en voorzien van het wapen van Karel V.
Mooierplein, 1998.
Lees verder.
Kan
14de-eeuwse kan van grijsbakkend aardewerk. Op de kan zie je zowel horizontale als verticale radstempel-versieringen.
De Hof, 1991.
Lees verder.
Schotel
Schotel van majolica aardewerk met een versiering van druiven en granaatappels. De schotel dateert uit de periode 1600-1650. Achter de Kamp, 2006.
Lees verder.
Spaanse olijfkruik
Een 17de -eeuwse olijfkruik uit Sevilla (Spanje). Vandaaruit zijn ze over de hele wereld verspreid geraakt.
De Hof, 1991.
Lees verder.
Romeinse kom
Romeinse kom (rond 200 v. Chr.), van zogenaamd ‘terra sigillata’ aardewerk. Het gaat hier om een grafurn: in de kom zijn namelijk menselijke crematieresten gevonden, afkomstig uit een Germaans grafveldje.
Emiclaerseweg, 1989.
Lees verder.
Glazen figuurtjes
Minuscule figuurtjes van glas: rozetjes, ooievaartjes, zwaantjes, een eenden-kopje en een poppetje. Het poppetjes is magere Hein, met zijn zeis aan zijn voeten. Een precieze datering is lastig, maar waarschijnlijk gaat het hier om de 18de eeuw.
Lieve Vrouwekerkhof, 1986.
Lees verder.
Heiligenbeeldje
Pijpaarden heiligenbeeldje uit de 16de eeuw. Het gezicht ontbreekt helaas, maar door de toren herkennen we haar toch: de heilige Barbara.
Lees verder.
Bladspits van vuursteen
Het is het oudste voorwerp in onze collectie: een vuurstenen bladspits van zo’n 40.000 jaar geleden.
Leusderheide, 1987.
Lees verder.
Vloeislak
Een brok vloeislak uit de Middeleeuwen. Vloeislak is het minder zuivere ijzer dat overblijft bij de productie van ijzer.
Westsingel-Hellestraat, 2008.
Lees verder.
Roemer
Een roemer was in de 17de eeuw hét wijnglas bij uitstek. De ene na de andere vorm diende zich aan. Deze stamt uit de periode tussen 1630 en 1675.
Kerkstraat-Muurhuizen, 1984.
Lees verder.
Bierpul
Aardewerken bierpul van steengoed uit de 14de eeuw. Steengoed is een speciaal soort klei waarmee je bekers en kannen goed waterdicht kan krijgen.
Appelmarkt 2008.
Lees verder.
Versierde schoen
Een schoen met een versiering van uitgesneden bladeren op de bovenkant. Het is een zogenaamde rijgveterschoen met zijsluiting zoals die tussen 1300 en 1475 gedragen werd.
De Hof, 1991.
Lees verder.
Verkoolde eikeltjes
Verkoolde eikeltjes uit de Bronstijd, rond 1500 voor Chr. Een bron van voedingsstoffen, maar vóór wij als mens kunnen eten, moeten ze wel eerst geroosterd worden.
Zocherpad, Amersfoort-Noord, 1989.
Lees verder.
Puntneuskruik
Een puntneuskruik van rond 1500. De neus is met plakjes klei aangebracht; de ogen, de mond en het haar zijn ingekerfd. Puntneuskruiken werden gebruikt als schenkkan.
Kreupelstraat, 2002.
Lees verder.
Schaats
Een Friese doorloper (houten schaats) van rond 1425. Het glij-ijzer ontbreekt, maar aan de onderkant is de groef waar het ijzer in gezeten heeft nog goed te herkennen.
De Hof, 1991.
Lees verder.
Maria met kind
Mal met beeltenis van Maria met kind uit de late 15de, begin 16de eeuw. In de aardewerken vorm werd pijpaarde gegoten zodat er in reliëf een voorstelling ontstond.
Observantenklooster, begin jaren ’80.
Lees verder.
Vuurstolp
Vuurstolp of vuurklok uit de 14de eeuw. Zo’n stolp behoedde je voor brand: ’s nachts zette je hem over je bijeengeharkte kooltjes en kon je zelf veilig gaan slapen.
Lieve Vrouwekerkhof, 1986.
Lees verder.
Grafsteen
Grafsteen van RVTGER IANSEN uit 1639. Tussen de 16 en 39 zie je zijn huismerk afgebeeld. De steen lag tussen de fundamenten van de Lieve Vrouwekerk.
Lieve Vrouwekerk, 1986.
Lees verder.